נהיגה בגיל מבוגר: מתי צריך להפסיק לנהוג?

נהיגה בגיל מבוגר מהווה אתגר לא פשוט עבור הנהגים הקשישים, בין השאר לאור העובדה שהביטחון העצמי שלהם יורד עם השנים. במאמר הבא נבדוק מתי צריך להפסיק לנהוג, אילו מגבלות קיימות על נהגים מבוגרים והאם הם באמת מעורבים יותר בתאונות דרכים.

באיזה גיל צריך להפסיק לנהוג?

כיום אין מדינה בעולם שבה קיימת מגבלת גיל שמחייבת את האזרחים להפסיק לנהוג, לפחות לא בחוק. אולם עם זאת, בהחלט קיימות מגבלות על נהגים שמגיעים לגיל מסוים בחלק מהמדינות, אם כי לא בכולן. גם מדינת ישראל לא שונה מבחינת התקנות משאר המדינות וגם בה אין חוק שאוסר על נהגים להפסיק לנהוג בגיל מסוים. אולם, בדומה למדינות אחרות גם בישראל קיימות מגבלות שנועדו להבטיח את הבטיחות של הנהגים המבוגרים.

נהיגה בגיל מבוגר: מתי צריך להפסיק לנהוג?

אילו מגבלות קיימות על נהגים מבוגרים?

על נהגים מבוגרים לעמוד במספר תנאים על מנת שהמדינה תסכים לחדש להם את רישיון הנהיגה. לדוגמא, כל נהג בן שבעים ומעלה חייב לבצע בדיקה רפואית ולעבור אותה בהצלחה על מנת לחדש את רישיון הנהיגה. בנוסף, נהגים מקצועיים, כלומר נהגים שהעבודה שלהם היא נהיגה, חייבים לעבור את הבדיקה הרפואית הזו בהצלחה מגיל שישים.

אגב, מגיל שמונים מחויב הנהג לעבור בדיקה רפואית ולחדש את רישיון הנהיגה שלו כל שנתיים, תנאי לא פשוט בכלל. בכל אופן, למרות התסכול בקרב חלק מהמבוגרים שמתבקשים לעמוד בתנאים נוקשים אלה, אין ספק שמטרת התקנות הללו היא לשמור על ביטחונם של המבוגרים ולא פחות חשוב מזה, על הביטחון של כולנו בכביש.

למה לא מחייבים את הקישים להפסיק לנהוג?

זה נכון, עם הזמן מיומנויות הנהיגה שלנו נפגעות, בטח ובטח כשמגיעים לגיל מבוגר כמו 70 ומעלה. עם זאת, אין ספק שהפסקת נהיגה בקרב קשישים תפגע באפשרות שלם להתנייד בחופשיות, לפגוש בני משפחה וחברים, ליהנות מהשירותים השונים שהמדינה מציעה ועוד. בנוסף, יתכן וכל אלה יובילו לדיכאון בקרב נהגים מבוגרים, כתוצאה מהתלות שהם יפתחו בבני משפחה או חברים, שלא תמיד יוכלו להיות שם עבורם.

האם קשישים מעורבים יותר בתאונות דרכים?

אולי תופתעו לשמוע, אבל התשובה לשאלה הזו היא לא. האמת היא שההיפך הוא הנכון וככל שהנהג מתבגר יותר, כך הוא הופך לזהיר יותר ומתחשב בכללי התנועה שבכביש. הדבר כמובן נובע כתוצאה מחוסר ביטחון של הנהגים המבוגרים, שנאלצים להתמודד לא פעם עם תנאי כביש ירודים, כבישים חדשים שהם לא מכירים ונהיגה פרועה מצד נהגים אחרים. הירידה בביטחון העצמי בקרב נהגים מבוגרים מעלה גם היא את הסיכוי להיות מעורבים בתאונות דרכים.

לסיכום, כיום אין שום תקנה בחוק המחייבת את הקשישים להפסיק לנהוג בגיל מסוים ועם זאת, הם עדיין נדרשים לעבור בדיקות רפואיות על מנת לחדש את רישיון הנהיגה.

נגישות