נוסעים ברחבי הארץ: כל המידע שאתם צריכים לדעת על מרכזי הערכה

מרכזי הערכה הם חלק בולט ותיק בנוף עולם התעסוקה המודרני בישראל. הם משמשים ככלי עזר נפוץ למיון מועמדים שרוצים להתקבל לעבודה או להתקדם בסולם הדרגות בחברות שונות, בגורמי הביטחון למיניהם, במשרדים ממשלתיים ועוד. מה בדיוק בודקים שם? האם וכיצד ניתן להיערך לכך מראש? ואילו מרכזי הערכה בולטים קיימים? לפניכם סקירה קצרה שתסביר.

מבחנים מאתגרים – היערכות שמסייעת

יום מיונים במרכז הערכה עשוי לקחת 4 עד 8 שעות והוא ללא ספק מאתגר למדי. זו המטרה! כיצד מתכוננים לכך? באמצעות שימוש בערכות הכנה כגון ערכת הכנה למבחני קינן שפי, תוכלו לשפר משמעותית את הסיכוי לעבור את המבחנים בהצלחה ובציון גבוה. בעקבות ההיערכות תקבלו היכרות עם המבחנים השונים ואופיים, תשפרו את יכולתכם לעבור אותם בהצלחה ותגיעו למבחנים רגועים יותר ועם ביטחון עצמי.

מבדקים פסיכוטכניים

אז מה המבחנים כוללים? את היום תתחילו במבחן פסיכוטכני מול מחשב, שהוא חלק מרכזי וחשוב במבחנים אלה. כאן יוצגו בפניכם שאלות אמריקאיות שונות לגבי דברים כגון הבנת הנקרא או יכולת הבנה וחשיבה לוגית.

מבדקים פסיכולוגיים

זו היא קבוצת מבדקים שמבוצעת פעמים רבות בנפרד וכוללת בין היתר:

  • ראיון עם פסיכולוג – זוהי שיחה חופשית שבה תישאלו שאלות בנושאים שונים.
  • מבחני התנהגות – נקראים גם מבחני אמינות ומיועדים להעריך גישה לעבודה מהיבטים התנהגותיים שונים.
  • מבחני אישיות – השלמת משפטים, שאלוני אישיות ומבחני אישיות נוספים.
  • הדמיית דוא"ל – סימולציית דוא"ל הוא סוג מבחן מיוחד אשר מדמה יום עבודה שבו אתם מקבלים הודעות דואר אלקטרוני שונות. המבחן הוא לגבי אופן הטיפול שלכם בהודעות, שמגיעות כביכול מגורמים שונים בעסק שבו אתם עובדים ומיועדות ליצור מצבים מאתגרים ומלחיצים שדורשים תגובה מהירה.
  • מבדק קבוצתי – שבו בוחנים ביחד קבוצת מועמדים כדי להעריך תכונות כגון יכולת עבודה בצוות או מנהיגות.

 

 

עוד על ההיערכות למבחנים

אמצעי התרגול מאפשרים להתאמן על המבחנים בנוחות מהמחשב שלכם ואפילו מהסמארטפון. הפורמט לכך כמובן דומה מאוד למה שרואים במבחן עצמו. כמו כן, אמצעי ההכנה מציגים את הפתרונות הנכונים וגם מציעים הסברים מדוע זהו הפתרון הנכון, כך שלא קשה להבין עד כמה כל זה שימושי למועמדים. אגב, הנושא של היערכות לבחינות במרכזי הערכה נפוץ מאוד, כך שאם תחליטו שלא להיערך קחו בחשבון שאת התוצאות שלכם ישוו מול תוצאות של מועמדים רבים אחרים שאולי כן נערכו לכך מראש. אם אתם חושבים שאתם מבריקים במיוחד ולא זקוקים להכנה ועדיין לא השתכנעתם בחשיבות של עזרי ההכנה, קחו בחשבון את הנקודות הבאות: כאשר רואים לראשונה סוג מבדק שחדש לכם, נדרש זמן ראשוני להבין מה בכלל מתבקשים לעשות. לאחר מכן יידרש זמן נוסף למצוא את הגישות היעילות לפתרון ולהיזהר ממלכודות שונות שמובילות לתשובות שגויות. לעומת זאת, אם נערכתם מראש שלבים ראשוניים אלה יהיו הרבה יותר קצרים.

מרכזי ההערכה השונים

בתחום זה פועלים מרכזי הערכה רבים במקומות שונים בארץ. השמות של חלקם בולטים במיוחד – כמו קינן שפי, פילת או אדם מילא – אך יש גם נוספים כגון לוגיפס (לשעבר המכון הפסיכוטכני מיטב) או מכון תיל, שבוחן בעיקר קבלה למכללות. למכון פילת וגם לקינן שפי יש סניפים בחיפה, לא רחוק מכביש 77, ולשניהם מכונים גם באזור מרכז הארץ – אחד בפתח תקווה ואחד בתל אביב. באזור המרכז ניתן למצוא גם סניף של אדם מילא בבני ברק. אם אתם יודעים איזה מרכז הערכה הוא זה שבו תיבחנו, כדאי להיכנס לאתר החברה ולראות מה זמין שם בהקשר ההיערכות המוקדמת. אופי המבדקים האלה דומה בין המכונים השונים, אך אמצעי התרגול שהם מציעים יהיו מותאמים לשאלות הספציפיות שהם שואלים וגם מעודכנים לגרסאות האחרונות שלהם. זה לא שתקבלו מראש את כל השאלות ותדעו את כל התשובות, אך תוכלו להיערך באופן שקרוב יותר למציאות שתפגשו במבחן עצמו.

לסיכום

אם זימנו אתכם למכון הערכה מכל סיבה שהיא, שווה להתכונן לכך מראש ולהגיע מוכנים עד כמה שניתן, כך שלא יצליחו להפתיע אתכם יותר מדי. המפתח למעבר מוצלח של הבחינות במרכזי ההערכה הוא היערכות מתאימה ותרגול מראש.

נגישות